fredag 25 januari 2008

Knutby - en tragedi

Efter en hastig blick på allt som skrivs om sekten i Knutby, är det lätt att avfärda tokerierna och gå vidare med det sunda vardagslivet, men så enkelt är det inte.

Det är nästan 100 människor som sitter i andlig fångenskap för att ett gäng så kallade pastorer har gjort sig själva ekonomiskt beroende av församlingens gåvor.

Rapporter från vissa som är kvar i sekten och avhoppare därifrån, tyder på att sektledningen utnyttjar den effekt som ständiga nattövningar och sömnbrist ger.

Sektledarna har kanske inte hört talas om serotonin, men de utnyttjar dess effekter. Sömnbrist och extatiska nattövningar, ger en berusningseffekt som förstärker känslan av att ha varit med om något exklusivt gudomligt, och ledarna som kan sova på dagarna, eftersom de är arbetsbefriade, hinner återhämta sig till nästa kväll. Hjärntvätten kan fortsätta natt efter natt och till slut är de utmattade fast.

Tidningen Världen i dag, har tagit ett bra grepp om utvecklingen genom att
publicera information från de inblandade.

Citat: "Åsa Waldau lämnar ständigt motstridiga uppgifter. Hon säger ibland att hon aldrig kallat sig drottning Tirsa och ändå har hon undertecknat brev och sms med ”drottning Tirsa”. Hon säger ibland att hon aldrig sagt sig vara Jesu brud och medger ibland att hon påstått att hon och Jesus ska gifta sig."

Jag hörde när den där bisarra kvinnan i ett teveprogram, sade att hennes titel "drottning Tirsa", var ett tecken på uppskattning från församlingen. Ge Åsa tio minuter framför en mikrofon så får du höra henne säga emot sig själv flera gånger.


Hon kan inte fullfölja en mening utan byter spår mitt i, nästan varje gång hon ska förklara sig.

1 kommentar:

langaryd30 sa...

Hej ! Jag har läst och funderat över vad du har skrivit om Knutby. Jag har vuxit upp i det fromma Göteborg och har sett mycket förtryck som kvinnor ställer till med i Guds namn. Pingstkyrkan är inte ensam om att bära sig illa åt. Själv tycker jag det är märkligt att vi inte har fler Knutby i vårt avlånga land.